CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

kawan-kawan-kawan

Thursday, December 16, 2010

waah!! 10 Muharram!!

assalamualaikum..

tarikh hari ini 10 Muharram 1432 hijrah.
Alhamdulliah. Aku dibagi kesempatan utk terus hidup di atas muka bumi ini dgn keluarga, kawan kawan dan saudara umat Islam.memandangkan hari ini 10 Muharram, so aku nak share sikit info yang aku dpt ni dgn korang. Ye lah,nak jugak aku dpt pahala b'kongsi ilmu dgn korang. Bukan sekadar baca kosong je kan? =)
mood : suci
so,ni antara kelebihan kita b'puasa pd 10 Muharram.


  1. Lima waktu tidak ditolak sesuatu doa itu iaitu pada malam Jumaat , malam 10 Muharam , malam nisfu Syaaban , malam Aidilfitri dan malam Aidiladha . . (riwayat Bukhari dan muslim)
  2. Rasulullah s.a.w telah ditanya mengenai puasa pada hari asyura . Baginda menjawab: " Akan digantikan kejahatan-kejahatan pada tahun yang sebelumnya dengan kebaikan (dengan sebab puasanya itu) . (riwayat muslim)
  3. Apabila nabi s.a.w berhijrah ke Madinah , baginda melihat orang-orang yahudi berpuasa pada hari Asyura . Rasulullah s.a.w bertanya: "berpuasa apakah kamu ini?" orang-orang yahudi itupun menjawab : "hari ini hari besar . pada hari ini Allah menyelamatkan Nabi Musa dan menenggelamkan Firaun dengan askar-askarnya,maka Nabi Musa telah berpuasa sebagai tanda kesyukuran kepada Allah pada hari ini.maka kami pun berpuasa."
    nabi menjawab; "kamilah yang lebih berhak mengikut jejak langkah Nabi Musa daripada kamu." lalu rasulullah s.a.w berpuasa dan menyuruh sahabat-sahabatnya agar berpuasa pada hari itu.(riwayat muslim)
  4. Para sahabat telah bertanya kepada Rasulullah s.a.w mengenai hal tersebut: "ya Rasulullah adakah Allah telah melebihkan hari asyura daripada hari-hari lain?"jawab baginda: "memang benar hari asyura (10 muharam) Allah telah menjadikan langit dan bumi,bukit bukau,laut,syurga dan neraka ,Nabi Adam dan Hawa,Nabi Adam masuk ke syurga,Nabi Ibrahim dilahirkan,Nabi Ibrahim terselamat dari kepanasan api,peristiwa firaun telah ditenggelamkan oleh Allah s.w.t,allah telah menyembuhkan penyakit Nabi Ayub,taubat Nabi Adam dan Nabi Daud diterima oleh Allah a.w.t,allah telah mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman dan terjadinya Kiamat pada hari jumaat 10 Muharam.berpuasa pada hari asyura sebaiknya didahului dengan berpuasa pada hari tasu'a (hari kesembilan dari bulan muharam) agar tidak menyerupai dengan amalan orang yahudi yang hanya berpuasa pada hari asyura sahaja.sabda Rasulullha s.a.w :berpuasalah kamu pada hari kesembilan dan kesepuluh (Muharam) ,dan jangan meniru cara-cara yahudi ." (riwayat al-Baihaqi)
  5. Satu amalan sunat yang dilakukan pada hari asyura ialah menggembirakan keluarga atau saudara mara terdekat,misalnya kita menyediakan makanan dan minuman yang lebih sedap daripada biasanya.sabda Rasulullah s.a.w : "sesiapa yang melapangkan (menggembirakan) keluarganya pada hari asyura,maka Allah akan melapangkan rezekinya sepanjang tahun itu." (riwayat at-tabrani dan al-Baihaqi)


* bagi sesiapa yang lupa /tak b'puasa hari semalam (9 Muharram) korang boleh tambah lg 1 hari puasa (11 Muharram) ni utk membezakan umat Islam dgn yahudi.

Subahanallah~ byk sgt ganjaran yang kita dpt dr puasa Asyura ni. =) moga kita semua peroleh pahala yang melimpah, dr amalan kita. InsyaAllah. =)

0 comments: